10 Ekim 2019 Perşembe

Köydeki Celaliler Kimlerdir?

Kazlı köyü, Redki aşireti köyüdür. Ama, Redkiler haricinde birkaç aile Celali, birkaç aile Azizi, bir aile Bêski, bir aile Xelesıni aşiretinden, bazı aileler de Terekeme'dir. Terekemeler devlet tarafından köye yerleştirilmiş (çoğu sonradan göç etmiş), Kürt aşiretleri ise Redki aşireti ile akrabalık bağları kurduğundan (kız alıp verme) bu köye yerleşmişler. Bu yazıda Celali olanlardan bahsedeceğiz.


Köyde Fidan (Mala Xalıtê Meşê) ve Kıyağan (Mala Lezgi) aileleri akraba olup, Doğubayazıtın Taxılka köyünden göç etmişler.  Halit Fidan'ın oğulları köyden Ağrı merkez, Iğdır ve İstanbul'a göç ettiler.

Celali olan diğer iki aile ise, Mala Hesenê Celali ve Mala Heyderê Qırıx (Çete) aileleridir. Çete ailesi, Doğubayazıttan Ağrıya gelince, yol üzerinde olan İlani köyünden göç etmiştir. İlani köyünde hala da akrabaları bulunmaktadır.

Hesenê Celali'nin ilk soy ismi eski köyünün ismi olan Göksugüzel'dir.  Kendisi dört defa evlenip, oğulları sonradan üç soy isim almıştır: Bozkurt, Yıldırım (İzmir'e göç etmişler) ve Güneş (İstanbul'a göç etmişler.). Kardeşlerden Hasan, Bozkurt, Hamit, Güneş, Mısto, Yıldırım soy ismini almıştır. Mısto Yıldırım Kazlıdaki Tırşık sülalesinden Aslan ve Öner ailelerinin damadıdır. Qezer (Ballıbostan) köyündeki Mala Eliyê Emerê Celali'de Göksugüzel köyünden gelip, Hesenê Celali ailesi ile akrabalar.

Köyde, Mozelan bölgesinde Pıra Hesenê Celali (Hesenê Celali köprüsü) isimli bir köprü de var. Burada o aileden birine araba çarpmış. Hesenê Celali'nin karısı Gulıstan ise, köydeki hemen hemen her kadına ebelik etmiştir. Merhume Sofyan köyündendi.

Çete soy ismini alan Heyderê Qırıx'ın annesi Terekeme yada Karapapak olduğundan, onların arasında kalmış ve Kürtçesi bozulmuştur. Bu sebepten dolayı ona Heyderê Qırıx denilmiş.

Not: Mahmut Yılmaz ise bu bilgilerin doğru olmadığını, Bozkurt ailesinin Hındırêsi, Çete ailesinin Hesesori olduğunu belirtiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder