5 Eylül 2016 Pazartesi

Hamit Akbulut'un Kazlı Milliyetçiliği Üzerine

Eskiden insanlar birbirlerine karşı daha akrabacı, daha derin düşünceli ve daha yardım severmiş. Bir Kazlılının başarısı, tüm köyün başarısı, hakarete uğraması ise tüm Kazlının hakarete uğraması olarak algılanıp, ona göre davranılmış. Aşağıdaki olayda da göreceğimiz gibi, Kazlılar eskiden birbirlerine daha çok sahip çıkıyorlarmış.


Bizim köyün büyük çoğunluğu bir babanın çocuklarıdır. Örnek vermek gerekirse; Benim rahmetli dedem Hacı Yusuf Öner'in büyük dedesi Emo ile yazının konusu olan rahmetli Hamit Akbulut'un dedesi Sofi Evle, öz amca çocuklarıdır. Sofi Evle'nin babası Heso ile Emo'nun babası Mıho, öz kardeşler. Ayrıntılara buradan bakabilirsiniz.

Ancak Kazlılılar, sadece yakın akraba olarak birbirlerine sahip çıkıp kollamamış, akrabalık derecesi olmayanlar da birbirlerine sahip çıkıp, kollamış. Hatta aynı halktan olmayan Kazlılarda, ortak noktaları olan Kazlıdan dolayı birbirlerine sahip çıkmışlar.

Rahmetli Hamit Akbulut, zekası, çalışkanlığı, akraba ve Kazlı milliyetçiliği ile bilinen biridir.

Günün birinde Ağrının ileri gelenlerinden biri, Kazlılı bir Ecem'e* hakaretler edip, ona tokat atmış. Bunu duyan Hamit Akbulut, o Kazlılı Ecem'i yanına alıp, söz konusu şahsın yanına götürür. Orada Kazlılı Ecem'e:

"Şuna sağlam bir tokat at. Atmazsan ben seni döverim" der.

Ağrının o ileri geleni:

"Aman Hamit bey, ne yapıyorsun" der.

Sonra Kazlılı Ecem, o şahsa sağlam bir tokat vurur, ve Hamit Akbulut o şahsa kızıp şöyle der:

"Sen bir Kazlılıya vurdun. Kimse demez 'bir Ecem'e vurdu', herkes diyecek 'Kazlılıya vurdu'. Buda bir Kazlılıya attığın tokadın cevabıydı."

Notlar:

* Kürtler, Farslara 'Ecem' derler. Kürtlere göre Azeriler, Terekemeler ve Karapapaklar, dillerini unutup, Türkçe öğrenmiş Farslardır. Bundan dolayı Azeri, Karapapak ve Terekemelere de, 'Ecem' derler.

** Kürtler, doğudan (İran tarafından) gelen rüzgara ise "Bayê Ecem" (Ecem rüzgarı) diyorlar.

*** Osmanlılar da, Farslara, 'Ecem' ve 'Acem' diyorlardı.

N.Ö
06.09.2016

1 yorum:

  1. Birgün bizim köyden Mıstoyê Mıhemedê Tırşık (Aslan) ve Sebriyê Hemidê Tırşık (Öner), kuş pazarının orada başka köyden birileri ile kavga ederler. Bunlar o köyden bir çok kişiyi dövüp, kaçmalarını sağlarlar.

    Sonra Karabekir köylülere bağırıyor: "bundan sonra bu Euzi'dir, bu Tırşık'tır, bu Weloler bu Sılolerdir diyenin ...... Hepsi birdir. Bir olacağız" der. Sonra herkes birlikte kavga yerine gider.

    YanıtlaSil