20 Eylül 2016 Salı

Köylümüz Nihat Öner'den Kürt Kültürüne Büyük Katkı

Nihat Öner'in sekiz yıl Ağrı ve köylerinden derlediği elli Kürt halk masallarından oluşan 264 sayfalık Mirza Mıhemed adlı kitabı, Avesta Yayınlarından çıkarak, raflardaki yerini aldı.


Ağrı ve Serhad alanında bir ilk olan bu çalışma, ulusal, uluslararası ve yerel medyadan çok büyük ilgi gördü. İran'ın resmi televizyonu Sahar TV'de, Doğu Radyo'da ve Avrupada çeşitli dillerde yayın yapan Özgür Politika Gazetesi, Azerbaycan'da Kürtçe, Türkçe ve Azerice yayın yayın yapan Dîplomat Gazetesi, Ermenistan'da Kürtçe, Rusça ve Ermenice yayın yapan Riya Teze Gazetesi, Rojava'da (Suriye) yayın yapan Ronahî Gazetesi ile Türkiye'de ulusal yayın yapan Evrensel, Özgürlükçü Demokrasi, Azadiya Welat ve birçok gazeteye haber konusu oldu. Kitap ayrıca ilk Kürtçe online satış mağazası olan pirtukakurdi.com sitesinde, en çok ilgi gören ikinci kitap oldu.

Nihat Öner kitabında, Kazlılardan aldığı masallara da yer verip, anlatıcıların isimlerini masalların sonunda yazmış. Kitapta ismi olanlar; Kever Fidan, Halime Öner, Murat Fidan, Alaattin Akdeniz, Ömer Güner, Gökmen Aksoy v.b.

Nihat Öner'in bu değerli çalışmasına Kazlılardan da destek geldi:
Halit Akdeniz, Murat Fidan, Ömer Güner, Bayram Aslan, Cüneyt Aslan başta olmak üzere, birçok Kazlılı destek amaçlı birden fazla kitap satın aldılar.

Kitabı Ağrı'da Sema Kültür Merkezinde ve Önerler Ayakkabıcılık'ta bulabilirsiniz.


Ağrı dışındakiler için isteme adresi: 
rewan004@hotmail.com
Tlf: 0544 689 40 64

Kitap çıktıktan bir hafta sonra, Türkiye'nin en büyük online kitap mağazası İdefix'te tükendi.



Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (YNK) resmi haber ajansı PUK Media'nın kitapla ilgili haberi:








Özgür Politika Gazetesi Kürtçe Servisi


Özgür Politika Gazetesi Türkçe Servisi

Ronahî Gazetesi



Online kitap mağazası Pirtukakurdi.com'un hazırladığı afiş


Dicle Haber Ajansı'nın haberi



Evrensel Gazetesinin kitap hakkındaki haberi:


Kürt kültürüne ait masallar toplandı


Ağrılı Araştırmacı Nihat Öner’in ‘Mirza Mıhemed Gurzek Çirok Ji Herema Serhedê’ adlı kitabı Avesta yayınlarından çıktı.

Kürt kültüründe yazıya dökülmemiş ve unutulmaya yüz tutmuş masalları köy köy dolaşarak toplayıp yazıya döken Ağrılı Araştırmacı Nihat Öner’in, ‘Mirza Mıhemed Gurzek Çirok Ji Herema Serhedê’ (Mirza Mıhemed Serhad’tan bir tutam Hikaye) adlı ilk kitabı Kürtçe olarak Avesta yayınlarından çıktı. Masalların, Kürt kültürü için önemli bir yeri olduğunu düşünerek araştırmaya başladığını belirten Öner, çalışmasının 8 yıl sürdüğünü belirterek, “Masalları toplamaya Ağrı’dan başladım. Birçok hikayeyi ilk olarak tanıdıklardan, komşulardan dinledim. Daha sonra ilçeleri, köyleri dolaşmaya başladım. Yaşça büyüklerin anlatımlarını, seslerini kaydettim. Eve geldiğimde sesleri dinleyip, masalları yazıya geçiriyordum. Masalların özünü bozmamaya çok dikkat ettim” dedi.

8 yılda toplamda 110 masal topladığını söyleyen Öner, “Mirza Mıhemed benim ilk kitabım. Kitabın içinde toplam 50 masal var. Bundan sonra da unutulmaya yüz tutmuş masalları yazıya dökmeye devam edeceğim” diye konuştu.

MASALLAR ARTIK KAYBOLMAYACAK



Kitapta yer alan masalların ilk kez yazıya döküldüğünü belirten Öner, “Daha önce birçok masal kitabı inceledim. Bu anlatılan masallar başka kitap da yok. Masalların tam olarak tarihi belli değil. Anlatıcılara, ‘kimden öğrendin?’ diye sorduğumda ‘Dedemden veya ninemden öğrendim’ cevaplarını aldım. Kürtlerin masal tarihi çok eskiye dayanıyor. Benim için önemli olan bu masalların ilk kez yazılmasıdır. Çünkü yazılınca artık kaybolmayacak ve unutulmayacak” ifadelerini kullandı. (Ağrı/DİHA)



HDP Van Milletvekili Lezgin Botan'ın kitap ile ilgili paylaşımı:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder