10 Şubat 2016 Çarşamba

Meşedi Ailesi Soy Ağacı

Mala Meşedi (Meşedi Ailesi)'nin resmiyette soy ismi Çobankent'tir. Bu aile Kazlının köklü, eski ailelerinden biridir. Aile her ne kadar Ecem (Terekeme) olarak tanınmış ise de, geçmişten bugüne ailenin tamamı Kürt Özgürlük Mücadelesine büyük katkılar sunmuş, Kürtlerin hakları için mücadele etmiş ve etmeye devam eden bir ailedir. Usıvê Meşedi'nin oğlu Binali Çobankent, köyümüze Med TV'yi getiren ilk insanlardan biridir. Ve aynı zamanda Meşedi ailesi, en zor dönemlerde Kürtler için mücadele etmiş bir ailedir.


Mala Meşedi, Ecemler içinde kalıp, Ecemleşmiş bir aile olabilir (Aile bireyleri de böyle düşünüyor). Peki neden böyle düşünülüyor?

Birincisi: İskender ve Yusuf Çobankent kardeşlerin dedesi Memet, dağlardan tuz getirip sattığından dolayı, kendisine "Xoyli Memet" denilmiş. Tuzun Kürtçesi Xoy'dur. Ayrıca Xoy İran'da bir Kürt şehridir. Xoylu Memet, Xoy şehrinden de olabilir.

Semet Çobankent'in nüfus kayıtlarında doğum yeri Rewan (Revan) olarak geçiyor. Bilindiği gibi Revan, 1915 tarihi öncesine kadar, tarihi bir Kürt bölgesidiydi.

 1915 felaketinden kurtulup, Osmanlı'dan Sovyet bölgelerine gelen Ermeniler, intikamlarını Erivan (Revan) bölgesinde yaşayan Müslüman Kürtlerden almaya başladılar. Ve bu bölgedeki Müslüman Kürtler, Kars, Iğdır bölgelerine kaçmaya başladılar. Kazlı köyünün yüzde sekseni, Revan kökenli Kürt Redkan aşiretindendir. Kısaca özetlememiz gerekirse, Semet Çobankent'te, diğer Kazlılar gibi Revan'dan, onlarla birlikte gelmiş olabilir. Zaten aile onlarında Kazlılar ile birlikte Kars'dan  geldiğini dile getiriyor.

Seferberlik olduktan sonra, Kars bölgesinde yaşayan Kazlıların her biri, bir bölgeye kaçmıştır. Örnek vermek gerekirse; Sıloler, Akbulut, Aksoy ve Güner'ler Ziro köyüne, Tırşıklar Iğdır'a, Weloler Korko ve Bızırxane köylerine v.s v.s. Meşediler ise, bir Ecem köyü olan Golesor köyüne kaçıp, yerleşmişler. Bu aile burada uzun yıllar kaldıktan sonra, tekrar Kazlıların yanına, Kazlıya gelmiş. Meşedi Ailesi için kopuş noktası Golesor dönemidir. Aile burada kaldığı dönem Ecemleşmiş olabilir.

Ayrıca Semet Çobankent'e Meşedî/Meşhedî denilmiş. Ve bugünde aileye Meşhediler, Mala Meşediya deniliyor.

Meşhed İran'da şiilerin kutsal bir kentidir ve orada türbeler, ziyaretler var. Buraya giden Semet'e, o tarihten sonra Meşhedî denilmiş

Son olarak şunu belirteyim; Bundan yaklaşık 10 yada 15 yıl önceki bir sohbette, bir köylümüz Ethem (Edo) Çobankent'e, onların Türk olduğunu söylediğin de, Ethem "Türk olduğumuzu kanıtlayın, kolumu keserim" demişti.

Amacımız kimseyi Kürt yada Türk yapmak değil. Mesela köyümüzde Ecem, Terekeme, Karapapak olan aileler de var ve onları kimlikleri ile seviyor ve saygı duyuyoruz her zaman ama, Meşedi ailesinin Kürt olduğuna inanıyorum. Elimizde olan tarihi tüm veriler, kaynaklar bize bunu söylüyor.


Başka bir yazıda Ûsıvê Meşedi'nin rüyasına giren Xızır Aleyhisselam'ı yazacağız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder